Přepeřování

je důležité období v životě kanárka, opakující se každoročně. První přepeření mladých kanárků je ve stejném období velkého přepeřování dospělých kanárků. U mladých ale zůstávají pera na křídlech (letky) a na ocasu. Mladí kanárci se až po skončení přepeření konečně podobají svým rodičům. Od jiných dospělých kanárků je rozlišíme pouze podle vzhledu křídleních krovek. Kanárci ze zimního a časně jarního hnízdění začínají v přepeřování dříve. Přepeřují se rychleji než ptáci pocházející z pozdně jarního a letního hnízdění. Důležité je, aby v době přepeřování zůstal pták na místě, kde proces přepeřování začal a byl ponechán v klidu a soukromí, bez stresu. Přepeřování pak probíhá bez problémů a zhruba po 6-ti týdnech kanárek získá nový šat. Čas přepeřování je citlivým obdobím, kdy má kanárek přirozený pocit strachu z ohrožení života a proto se raději schovává (jako ptáci v přírodě). Má větší spotřebu potravy. Denní dávka by měla být větší o 1/3 ve srovnání s běžnou. V tomto období zvýšíme přísun aminokyselin. Ty jsou stavebninou pro všechny bílkoviny a jsou důležité pro kvalitu peří. Aminokyseliny jsou obsaženy v semenech ve stavu mléčné zralosti, klíčcích zrní, ptačinci, špenátu, pampelišce, špenátu, nati mrkve.

Komentáře jsou zakázány.